Využití kulturního dědictví na Břeclavsku (se zaměřením na vybranou skupinu památek a souvisejících jevů) - Lorencová, Lucie (2012)
Cílem práce je zmapování současného stavu kulturního dědictví na území Břeclavska se zaměřením na vybranou skupinu památek. Práce je rozdělena na dvě části. První část charakterizuje region Břeclavska z pohledu kulturně-historického. Tato část práce popisuje využití kulturního potenciálu, který region nabízí. Druhá část práce je zaměřena na problematiku religiozity a její projevy na jižní Moravě. Práce se také podrobně zaměřuje i na vyhodnocení současného stavu nemovitých sakrálních památek (kostelů, kaplí a zejména drobných sakrálních staveb) z hlediska významu a využití. Závěrečná část se následně věnuje možnostem financování památek, a jejich celkovým významem, jak pro lokální obyvatelstvo, tak i pro cestovní ruch. Konkrétněji je přiblížena kultura Židů a novokřtěnců, jejichž stopy jsou v území dosud znatelně patrné. Součástí je i představení konkrétních religiózních tradic uplatňovaných v regionu. V závěru práce jsou navrženy možná řešení na zefektivnění využívání tohoto kulturního dědictví.