Využití kulturního dědictví na Břeclavsku (se zaměřením na vybranou skupinu památek a souvisejících jevů) - Lorencová, Lucie; Riedlbauch, Václav, 1947-2017; Novák, Zdeněk, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2012)
Cílem práce je zmapování současného stavu kulturního dědictví na území Břeclavska se zaměřením na vybranou skupinu památek. Práce je rozdělena na dvě části. První část charakterizuje region Břeclavska z pohledu kulturně-historického. Tato část práce popisuje využití kulturního potenciálu, který region nabízí. Druhá část práce je zaměřena na problematiku religiozity a její projevy na jižní Moravě. Práce se také podrobně zaměřuje i na vyhodnocení současného stavu nemovitých sakrálních památek (kostelů, kaplí a zejména drobných sakrálních staveb) z hlediska významu a využití. Závěrečná část se následně věnuje možnostem financování památek, a jejich celkovým významem, jak pro lokální obyvatelstvo, tak i pro cestovní ruch. Konkrétněji je přiblížena kultura Židů a novokřtěnců, jejichž stopy jsou v území dosud znatelně patrné. Součástí je i představení konkrétních religiózních tradic uplatňovaných v regionu. V závěru práce jsou navrženy možná řešení na zefektivnění využívání tohoto kulturního dědictví.
Vedoucí práce: Václav Riedlbauch
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses