Stacionární PC a notebooky - rozšiřitelnost a architektura - Jančík, Jakub (2012)
Tato práce se zabývá stacionárními počítači a notebooky ve smyslu možností rozšiřování a architektury. V práci jsou rozebrány jednotlivé druhy počítačů pro osobní použití, tedy stacionární a notebooky, je provedena jejich kategorizace a analýza současné nabídky na českém trhu. Hlavním cílem je analyzovat možnosti rozšiřování těchto počítačů a rozebrat problematiku nahrazování stacionárních počítačů přenosnými počítači. V souvislosti s rozšiřováním notebooků se práce blíže zabývá dokovacími stanicemi a možnostmi, které plynou z jejich využívání. Práce je rozčleněna do pěti hlavních celků, z čehož kapitoly Stacionární počítače a Notebooky obsahují teoretické znalosti, z nichž vychází kapitola Porovnávání stacionárních PC a notebooků. Jako možné východisko při rozšiřování notebooků lze označit dokovací stanice, kterým se blíže věnuje stejnojmenná kapitola rozebírající jejich současné možnosti a ceny. Závěry jsou pak verifikovány prostřednictvím dotazníkového šetření, které je zaměřeno na současné využívání počítačů a jejich rozšiřování s důrazem právě na dokovací stanice.