Postupné snižování nároků přijímacího řízení na střední a vysoké školy, chyba nebo nutnost? - Podmanická, Jitka; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Bekisheva, Irina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Vlivem demografického vývoje ubývá počet uchazečů o studium na středních odborných učilištích, ale nedochází pouze k úbytku na již zmíněném typu škol, dochází i ke změnám preferencí a přesunu poptávky směrem ke gymnáziím, neboť studenti a jejich rodiče se zaměřují na studium vysoké školy, které považují v současné době za nutnost. Tím dochází k odlivu studentů ze středních odborných učilišť a někteří studenti se pod vlivem rodičů hlásí na vysoké školy, jejichž zaměření není jejich první volbou, jen aby získaly titul. Cílem práce je zjistit, zda změny způsobené demografickým vývojem a změnami myšlení společnosti ovlivňují kvalitu studentů středních a vysokých škol. Použitými metodami jsou deskriptivní analýza, dotazníkové šetření a prozkoumání již vypracovaných analýz, jejich vyhodnocení a konfrontace se závěry. Závěr práce shrnuje výsledky analýzy, kriticky hodnotí omezení metod a dává doporučení do budoucna.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses