Význam Vyšehradskej skupiny pre členské štáty - Stanová, Zuzana; Druláková, Radka, 1973-; Cibulková, Petra, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
V súčasnosti existuje nespočetné množstvo regionálnych a univerzálnych medzinárodných organizácií. Táto bakalárska práca má za cieľ analýzu významu jednej z nich, Vyšehradskej skupiny. Význam Vyšehradskej skupiny je sledovaný z hľadiska, či plní pre svoje členské štáty funkcie, ktoré by mala teoreticky plniť medzinárodná organizácia. Text práce predstavuje v prvej (teoretickej) časti rôzne typológie funkcií medzinárodných organizácií, ostatné (analytické) časti práce na teoretickú časť nadväzujú a poskytujú stručný prehľad niektorých príkladov plnenia či neplnenia sledovaných šiestich funkcií. Vyšehradská skupina neplní uspokojivo všetky sledované funkcie, a preto býva považovaná aj za medzinárodný režim. Navyše niektoré z funkcií plnia pre členov Vyšehradskej skupiny iné medzinárodné organizácie, ktorých sú takisto členmi, čo oslabuje význam samotnej Vyšehradskej skupiny.
Vedoucí práce: Radka Druláková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses