Devizové rezervy v tranzitivních ekonomikách - Parmová, Jana; Brůna, Karel, 1973-; Petrušová, Martina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2012)
Tato diplomová práce se zabývá rolí devizových rezerv v tranzitivních ekonomikách. Hlavní pozornost je věnována trendům posledních let v oblasti devizových rezerv. Na jednotlivé rozebírané problémy je nahlíženo zejména v kontextu akumulace devizových rezerv, která se stala typickou pro většinu rozvíjejících se zemí. V první části je popsán význam devizových rezerv v jednotlivých fázích transformace ekonomik. Práce se zabývá i jejich významem v různých systémech měnových kurzů. Rozebrán je i vliv devizových rezerv na fungování centrálních bank a provádění měnové politiky. Ve druhé části je na devizové rezervy nahlíženo podle původu jejich vzniku a v souvislosti s tím je popisován jejich vztah k čisté investiční pozici. Podrobněji je v práci vysvětlena problematika globální nerovnováhy a její spojení s růstem devizových rezerv v některých zemích. Ve čtvrté, praktické části jsou pak analyzovány vybrané oblasti z problematiky devizových rezerv na skutečných datech České republiky, Polska a Maďarska
Vedoucí práce: Karel Brůna
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses