Real-time webové aplikácie - Paulech, Matej (2012)
Táto práca sa zaoberá real-time webovými aplikáciami. Jej hlavným cieľom je zoznámiť čitateľa s pojmom real-time webová aplikácia a s technikami slúžiacimi pre tvorbu real-time webových aplikácií s dôrazom na praktickú ukážku. Prvá kapitola sa venuje histórii vzniku webu, popisu HTTP protokolu a definícii real-time webových aplikácií. Druhá kapitola popisuje technológie použité v ďalších častiach práce s dôrazom na ich dopady a využitie pri tvorbe real-time webových aplikácií. Jedná sa o technológie JavaScript, JSON, Ajax (XHR, JSONP), knižnicu jQuery a serverové riešenie Node.js. Tretia kapitola predstavuje hlavnú časť práce. Zaoberá sa technikami real-time komunikácie klienta so serverom nazývanými tiež transportné spôsoby. Popis každej techniky je doplnený obrázkom znázorňujúcim komunikáciu klienta so serverom a ukážkovým zdrojovým kódom. V závere tretej kapitoly sa nachádzajú riešenia používané programátormi v praxi, konkrétne riešenie Ajax Push Engine (APE), knižnica Socket.IO a služba Pusher.com. Štvrtá, zároveň posledná kapitola obsahuje popis tvorby ukážkovej webovej aplikácie vytvorenej pre účely tejto práce -- skupinového chatu. Jedná sa najmä o popis jej funkcionalít a návodu ako si u seba pripraviť prostredie pre beh real-time webovej aplikácie. Tiež obsahuje návod pre vytvorenie kostry real-time webovej aplikácie s použitím serverového riešenia Node.js, frameworku Express a knižnice Socket.IO. Zdrojové kódy ukážkovej aplikácie sa nachádzajú na priloženom DVD v prípade tlačenej verzie práce, v prílohách informačného systému VŠE v prípade elektronickej verzie práce a tiež na službe GitHub. Hlavným prínosom práce je poskytnutie komplexného a uceleného popisu techník tvorby real-time webových aplikácií s poskytnutím ukážkového zdrojového kódu ku každej technike.