Česko-německé vztahy v období let 1918 - 1939 - Valdman, Ladislav (2012)
Bakalářská práce se zabývá česko-německými vztahy na území Československa v letech 1918-1939. Teoretická část práce popisuje vývoj vztahů Čechů a Němců od vzniku Československa, přes období hospodářské krize až do závěrečných let prvního československého státu. Na teoretickou část navazuje analýza dotazníkové sondy provedené na jednom českém a jednom bavorském gymnáziu. Závěr práce pak tvoří rozhovory s českým a německým pamětníkem a jejich svědectví o česko-německém soužití v meziválečném Československu. Cílem práce je zmapovat vývoj česko-německých vztahů v letech 1918 až 1939 a zároveň porovnat, jak tento vývoj vnímá česká a německá mladá generace a jak na něj nahlíží pamětníci.