Refaktoring databází - Paulavets, Anastasiya (2012)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou refaktoringu databází. Její cílem je popsat možnosti refaktorování stávajícího databázového schématu a ukázat použití jednotlivých refaktorování na vlastních příkladech. Nejprve uvádím definici refaktorování databáze a přehled kategorií refaktoringu. Následuje popis jednotlivých refaktorování. Kapitola 8 obsahuje větší příklad refaktoringu databáze, kde místo pouhého naznačení postupu uvádím také SQL skripty pro aktualizaci schématu databáze a migraci dat.