Přítomnost Afriky v české zahraniční politice - Chocholoušová, Michaela (2012)
Afrika je velmi často zkoumaným a diskutovaným tématem v oblasti mezinárodních vztahů a současného globálního systému. Tato bakalářská práce se zabývá přítomností Afriky v české zahraniční politice a jejím cílem je tuto přítomnost Afriky analyzovat, zhodnotit a navrhnout doporučení pro budoucí postup zahraniční politiky ČR v tomto regionu. K tomuto cíli je docházeno v pěti kapitolách, kdy první se věnuje charakteristice afrického kontinentu a odhalení jeho problémů, následující tři kapitoly jsou jádrem práce a analyzují česko-africké vztahy z hlediska bilaterální, obchodní a multilaterální dimenze (konkrétně EU a OSN). Konečně poslední kapitola je věnována zhodnocení sledovaných oblastí a doporučením pro budoucí postup české zahraniční politiky vůči Africe.