Databázové abstrakční vrstvy pro PHP - Ježek, David (2012)
Cílem a přínosem bakalářské práce je vysvětlení, co jsou databázové abstrakční vrstvy a jaké výhody i nevýhody přinášejí, a srovnání nejčastěji používaných databázových abstrakčních vrstev pro PHP. Pro větší názornost je text doplněný i příklady zápisu zdrojového kódu. Práce může sloužit jako podklad pro rozhodování, zda databázovou vrstvu v projektu použít, popř. kterou zvolit. Může být též příručkou pro programátory, kteří chtějí s databázovými abstrakčními vrstvami začít pracovat.