Analýza odkazového profilu webu - Hlaváčová, Linda (2012)
Dodržování základních principů a metod SEO patří již několik let k hlavním pilířům propagace webu na internetu. Ten největší konkurenční boj se v dnešní době odehrává hlavně na poli off page faktorů -- rozhoduje hlavně kvalita a množství zpětných odkazů. Cílem práce je navrhnout metodiku základní analýzy odkazového profilu. Pomocí této metodiky lze prozkoumat, které odkazy na web vedou, jejich množství, vlastnosti a jejich kvalitu. Tuto metodiku je pak v praxi možné využít při analýze aktivit konkurence v oblasti SEO. Pro úvod do problematiky je teoretická část práce věnována oboru SEO, linkbuildingovým metodám a vlastnostem odkazů a odkazového profilu. Praktická část popisuje nejpoužívanější nástroje pro analýzu odkazového profilu, práci s nástrojem Majestic SEO a návrh metodiky analýzy odkazového profilu webu. Metodika je pak následně prakticky demonstrována na příkladu dvou webů.