NoSQL databáze - Günzl, Richard; Palovská, Helena, 1959-; Strossa, Petr, 1961-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
Práce se zabývá databázovými systémy spadající do skupiny označované jako NoSQL databáze. V druhé kapitole vysvětluji základní pojmy a teorii související s databázovými systémy. V krátkosti zde vykládám o databázových systémech založených na relačním modelu dat a standardizovaném dotazovacím jazyku SQL. Třetí kapitola je zaměřena na výklad pojmu a historii NoSQL databází. Dále jsou v této kapitole představeny databázové modely, podstatné vlastnosti a využití NoSQL databází také v porovnání s tradičními databázovými systémy. Ve čtvrté kapitole se věnuji rozdělení NoSQL databází na jejich jednotlivé představitele. Charakterizuji zde několik hlavních představitelů NoSQL databází. V další kapitole se věnuji praktické ukázce NoSQL databáze, konkrétně databázovému systému Apache Cassandra. Ve stručnosti se zde zabývám zprovozněním databázového systému Apache Cassandra a nástroji pro jeho správu. Dále praktická ukázka obsahuje základní operace vykonávané nad vzorovou databází s pomocí interaktivního rozhraní příkazové řádky označované jako Cassandra CLI. Cílem této kapitoly je seznámit čtenáře, jak pracovat s databázovým systémem Apache Cassandra a poukázat na některé jeho specifika. Hlavním cílem práce je seznámit čtenáře s nejdůležitějšími vlastnostmi a představiteli NoSQL databází a s jejich možnou využitelností v praxi.
Vedoucí práce: Helena Palovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses