Analýza diskusních fór pomáhajících uživatelům se zavirovaným počítačem - Labant, Patrik (2012)
Tato práce je zaměřena především na diskusní fóra, kdy je na ně nahlíženo jako na prostředek (jednu z metod) při odstraňování malwaru z počítače. V teoretické části jsou nejdříve popsány předpoklady a činnosti, které předcházejí samotnému úspěšnému odstranění malwaru z počítače. Základem je dostatečná znalost uživatele o počítačích, kdy je v textu uveden seznam možností, kde se dají tyto znalosti získat. Dále jsou v této části popsány příznaky podivného chování počítače, které mohou být způsobeny malwarem. Následují charakteristiky vybraných typů malwaru a seznam možností, kde může uživatel řešit své problémy se zavirovaným počítačem. Na konec teoretické části je uveden seznam preventivních opatření, aby se zamezilo infikaci počítače malwarem. Praktická část je věnována především analýze diskusních fór, kdy jsou nejprve popsány společné charakteristické znaky pro většinu diskusních fór a následně jsou vybrána 3 diskusní fóra, která jsou podrobně analyzována na základě těchto společných znaků se zaměřením na rádce (moderátory) na tomto fóru, jejich činnosti a kvalifikaci, a na postupy řešení malwarových infikací počítače.