Elektronický podpis a jeho aplikácie - Eperješi, Vladimír; Balada, Jakub; Buchalcevová, Alena, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
Cieľom tejto bakalárskej práce je čitateľovi stručne načrtnúť aspekty súvisiace s elektronickým podpisom a jeho aplikáciou v dobe, kedy elektronizácia verejnej správy je nevyhnutným predpokladom na jej zefektívnenie a predchádzanie zbytočným nákladom. V rámci časti rozoberajúcej technickú stránku problému, sa práca zaoberá využívaním asymetrických/symetrických šifier a hashovacích algoritmov a technológiou elektronického podpisu a taktiež bezpečnosťou týchto základných atribútov úspešnej aplikácie podpisu v reálnom živote. V ďalšej časti sú rozoberané princípy elektronického podpisovania, ktoré je v dnešnej dobe postavené takmer na roveň fyzickému. Práca vo svojom jadre približuje okrem aplikácie elektronického podpisu, spolu s tým súvisiacou problematikou, taktiež technickú a legislatívnu stránku veci so zameraním na základný právny prameň elektronického podpisovania -- Zákon č. 227/2000 o elektronickom podpise. Ťažisko práce tkvie v zoznámení čitateľa so základmi aplikácie elektronického podpisu. Približuje analýzy najnovších využití elektronického podpisu, najmä v egovernmente (nové elektronické občianske preukazy, nemecký model). Práca taktiež popisuje možné alternatívy PKI, napríklad využitie tabletu pre zachytenie ručne písaného podpisu.
Vedoucí práce: Jakub Balada
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses