Softwarové pirátství a Cloud Computing - Špecián, Pavel (2012)
Práce zkoumá vztah softwarového pirátství a cloud computingu a jejich vzájemné působení a odpovídá na otázku, jak se reálně ovlivňují a jaké podmínky jsou ideální ke snížení míry softwarového pirátství. V úvodní části jsou vysvětleny základní pojmy týkající se cloud computingu a softwarového pirátství. Poté následuje část, která vychází primárně ze studií Business Software Alliance a je věnovaná právě vzájemným vlivům softwarového pirátství a cloud computingu, a také vlivu protipirátských zákonů na cloud computing. Poslední část je zaměřena na analýzu výhod, nevýhod a rizik spojených s cloudovým řešením z pohledu společností, a to proto, aby byly patrné faktory, které ovlivňují rozhodování společností, zda se přiklonit k tradičnímu softwaru či ke cloud computingu, a mají tak nepřímo vliv na míru softwarového pirátství. V tomto ohledu práce dochází k závěru, že současný vzestup cloud computingu je v daném kontextu přirozený, ale výrazné opouštění tradičního softwaru v dohledné době nehrozí.