Analýza aktivní politiky zaměstnanosti v okrese Pardubice v období let 2001 až 2011 - Jeřábek, Jan (2012)
Bakalářská práce se zabývá aktivní politikou zaměstnanosti v okrese Pardubice v období let 2001 -- 2011. V teoretické části jsou nejprve vymezeny pojmy, které se vztahují k trhu práce -- trh práce, nezaměstnanost, aktivní politika zaměstnanosti. V úvodu praktické části je charakterizován okres Pardubice, a to především ze socioekonomického hlediska. Dále je analyzován vývoj nezaměstnanosti tohoto okresu během sledovaného období s následným rozborem hlavních příčin způsobujících tento jev. Hlavní část práce je věnována aktivní politice zaměstnanosti. Představeny jsou významné nástroje této politiky užívané Úřadem práce v Pardubicích a je provedena jejich kompletní analýza v již zmiňovaném období. Závěrem je zhodnocena efektivita jednotlivých nástrojů a celkový vliv APZ na nezaměstnanost v okrese Pardubice.