Vliv změn sazeb DPH na příjmovou stranu státního rozpočtu ČR - Berka, Rostislav (2012)
Bakalářská práce pojednává o veškerých legislativních změnách sazeb daně z přidané hodnoty a jejich vlivu na příjmy státního rozpočtu České republiky. Cílem práce je podrobná analýza jednotlivých změn sazeb především pomocí důvodových zpráv zákonů, z nichž zjišťuji předem stanovené dopady změn na státní rozpočet, které následně porovnávám se stavem skutečným. Případné odchylky od plánovaných hodnot analyzuji i pomocí dat z vybraných makroekonomických ukazatelů. Sazbu daně jsem zvolil jako hlavního činitele působícího na příjmy státního rozpočtu. Uvažuji i další aspekty, které mohou mít výraznější vliv na změny příjmů státního rozpočtu, někdy dokonce i větší, než samotné změny sazeb. Čtenář by měl získat historický přehled o veškerých legislativních změnách sazeb, jejich dopadech na státní rozpočet a dále získat informace ohledně predikce do budoucnosti.