Daňový výnos a velikost daňových sazeb - Frey, Marek (2012)
Práce zkoumá otázku nastavení velikosti daňových sazeb ve vazbě na daňový výnos na vzorku dat zemí EU a na příkladu ČR. Výzkum umožní statistika Eurostatu o vykazovaných implicitních daňových sazbách z kapitálu, práce a ze spotřeby, které umožňují mezinárodní srovnání za období od roku 1995 do roku 2008. Odpověď na otázku bude práce hledat pomocí jednak příspěvků složek růstu daňového výnosu a jednak regresní analýzy daňového výnosu. Průzkum současného poznání a interpretace vlastních výsledků analýz se zaměří na problematiku daňových systémů, daňové konkurence v EU a vyhýbání se daňové povinnosti u spotřebních daní, daní z práce a kapitálu. Práce by měla přispět do diskuze o podobě efektivního daňového systému uvnitř EU. Naše výsledky naznačují existenci Lafferovy křivky s klesajícími výnosy z rozsahu u daní na spotřebu a z kapitálu. V případě daně na práci se tento vztah jeví jako komplikovaný, i přes dosažení křivky podobné Lafferově u jednoho z modelů. Když změníme mezi dvěma lety daňovou sazbu z kapitálu, můžeme s největší pravděpodobností očekávat klesající daňový výnos, avšak komplikovanost tohoto vztahu je na pokročilejší analýzu.