Politicko-ekonomické prostředí Ruské federace a jeho dopad na obchodní vztahy s podnikatelskými subjekty v České republice na počátku 21. století - Michálková, Markéta (2012)
Rusko je vzhledem ke své rozloze, lidnatosti, bohaté surovinové základně a růstovému potenciálu jednou z nejvýznamnějších globálních ekonomik. V práci analyzuji politicko-ekonomické prostředí Ruské federace, které predeterminuje potenciál jednotlivých odvětví i celého hospodářství ovlivňovat globální ekonomiku. Současně se věnuji zahraničně-obchodním vztahům Ruska s Evropskou unií a Českou republikou, jejich vývojem a predikcí do budoucna. Druhá část práce je zaměřena na bilaterální obchod mezi Českou republikou a Ruskou federací. Zkušenosti české firmy a Komory pro hospodářské styky se zeměmi SNS práci poskytly podklady pro analýzu pozitivních a negativních aspektů obchodování s podnikatelskými subjekty v Rusku a zároveň možnosti pro její zlepšení.