Změny v dani z příjmů fyzických osob a přerozdělení důchodů v období 2004 – 2009 - Paclíková, Magdaléna (2012)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na daň z příjmů fyzických osob a přerozdělení důchodů ve společnosti. Cílem je analyzovat redistribuční efekt daně z příjmů fyzických osob, a to v období 2004 2009. V tomto období došlo k zásadním změnám ve zdanění fyzických osob. Jednou z největších změn byl přechod od standardních odpočtů ke slevám na dani v letech 2005 a 2006. Tato změna byla uskutečněna s cílem zvýšit progresivitu osobní důchodové daně. V letech 2005 2007 existoval institut společného zdanění manželů. Další významné změny se odehrály v roce 2008, kdy byla zavedena lineární sazba daně a zrušena uznatelnost sociálního pojistného jako daňového výdaje, navíc byla pro zaměstnance zavedena tzv. superhrubá mzda. Tato práce popisuje změny v konstrukci daně z příjmů, které proběhly ve sledovaném období. Dále se zabývá vlivem daně z příjmů fyzických osob na rozdělení příjmů ve společnosti. Srovnává rozdělení důchodů ve společnosti před zdaněním a po zdanění. V závěru práce je analyzován vývoj daňové progresivity v letech 2004 2009. Pro dosažení stanoveného cíle jsou použity metody založené na Lorenzově analýze. Data, která jsou v práci použita, pocházejí z šetření EU -- SILC, které provádí Český statistický úřad.