Kalkulační systém a zobrazení environmentálních nákladů v kalkulacích podniku - Švaříček, Robin (2012)
Práce je zaměřena na environmentální náklady a jejich vztah ke kalkulacím podniku, s důrazem na to, v jakých položkách se tyto náklady nachází a jakým způsobem jsou alokovány na výrobky. Toto alokování může být provedeno dvěma odlišnými způsoby. První způsob environmentální náklady alokuje obdobně jako další náklady bez bližšího zkoumání příčinného vztahu nákladů a výkonů, zatímco druhý způsob alokace se právě tento vztah snaží najít a zajistit tak zpřesnění kalkulací podniku. Práce obsahuje kromě teoretické části také část praktickou, kde se teoretické poznatky o alokování porovnávají s praxí v podnicích.