Uplatnění vysokoškolsky vzdělaných absolventů na trhu práce v kraji Vysočina - Cihlářová, Petra (2012)
Tato bakalářská práce se zabývá trhem práce z pohledu uplatnění vysokoškolsky vzdělaných absolventů v kraji Vysočina. Analyzuje vývoj nezaměstnanosti posledních let s důrazem na důsledky hospodářské krize a následné změny na trhu práce absolventů a nesoulad poptávané a nabízené kvalifikované práce. Kvalita a počty absolventů terciárního vzdělání jsou stále diskutovaným tématem. Cílem práce je zmapovat vliv vyššího počtu absolventů vysokých škol na trh práce v kraji Vysočina s důrazem na obor jejich vzdělání a porovnání s požadovanou kvalifikační strukturou ze strany zaměstnavatelů. Na základě výsledků šetření dojde ke zhodnocení možných řešení problému uplatnění vysokoškoláků a k předložení doporučení do budoucna.