Analýza chování kurzu akcie kolem ex-dividend dne - Kučera, Martin (2012)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou chování kurzu akcie kolem ex-dividend dne se zaměřením na evropský kapitálový trh. Teoretická část je zaměřena na shrnutí hypotéz a efektů za posledních 50 let, které působí na velikost poklesu ceny akcie v tento den v porovnání s velikostí dividendy. V praktické části je nejprve popsána metodologie testování a poté jsou stanoveny tři hlavní hypotézy, které jsou testovány na vzorku 220 evropských společností kótovaných na dvanácti burzách včetně Burzy cenných papírů Praha. Cílem bude zjistit platnost hypotéz na vzorku jako celku i na některých vybraných burzách v období v letech 2006 až 2010, jaký vliv má výplata dividendy na cenu akcie, ale také případný dopad finanční krize. Dále také bude zhodnocena možnost arbitrážních příležitostí, které by mohly na některé burze nebo akciovém titulu vzniknout, a také stabilita, efektivnost a předvídatelnost jednotlivých kapitálových trhů.