Zajištění sociálních služeb na příkladu integrace cizinců - Kalousková, Radana (2012)
Diplomová práce se zabývá zajišťováním sociálních služeb na příkladu integrace cizinců v České republice. Cílem diplomové práce je analyzovat, jakou roli hrají nestátní neziskové organizace v poskytování sociálních služeb v oblasti integrace cizinců a jakým problémům čelí. V teoretické části se práce zaměřuje na charakteristiku sociálních služeb, jejich legislativní zakotvení a na oblast financování sociálních služeb. Dále práce zkoumá vývoj migrační politiky v ČR, koncepci státu v oblasti integrace cizinců a roli jednotlivých aktérů sociální integrace cizinců. Analytická část práce zkoumá roli nestátních neziskových organizací, které poskytují služby pro cizince v rámci jejich integrace do společnosti. Analýza byla provedena na příkladu Centra pro integraci cizinců v Praze. Na základě poznatků byla definována role nestátních neziskových organizací a problémy související s poskytováním služeb v oblasti integrace cizinců.