Je potřeba motivovat zaměstnance veřejného sektoru jinak než soukromého? - Ondračka, Michal (2012)
Pracovní motivace je jednou ze základních metod řízení práce, je odbornou disciplínou popsanou mnoha vědeckými teoriemi. Motivace, má-li být účinná, musí být přesně zaměřena podle vlastností subjektu a úkolu. Největším ekonomickým subjektem je národní hospodářství, kde vzájemně kooperují dva sektory - soukromý, založený na soukromém vlastnictví a veřejný, financovaný z veřejných zdrojů. Lidé pracující v jednom z těchto sektorů mohou mít navzájem odlišné představy a nároky. O jejich znalost by se měli opírat vedoucí pracovníci při aplikaci řídících metod a nástrojů, včetně motivačních. Cílem této diplomové práce je přispět na základě aktuálně koncipovaného a vyhodnoceného dotazníkového šetření ke zjištění, zda pracovníky veřejného sektoru je potřeba motivovat jinak, než zaměstnance soukromého sektoru. V závěru práce jsou navržena doporučení pro co nejúčinnější motivaci lidí jak z veřejného tak i soukromého sektoru.