Ropa a měnový kurz vyspělých zemí importujících ropu - Skoupil, Lubomír (2012)
Tato práce se z teoretického a praktického hlediska zabývá vztahem mezi cenami ropy a měnovými kurzy vyspělých zemí, které tuto důležitou surovinu importují. Nejprve je zjištěn charakter závislosti směnných relací a cen ropy, navazuje popis a ověření modelů vztahu mezi směnnými relacemi a měnovými kurzy. Další text se soustředí na modely analyzující přímo závislost mezi cenami ropy a měnovými kurzy. Práci uzavírá diskuse o dalších možných mezičláncích v tomto vztahu.