Vzácnosť vody Priestor pre kooperáciu alebo možný zdroj konfliktu medzi Izraelom a Palestínou? - Taškárová, Ivana (2012)
Voda je esenciálna tekutina pre život. Aj keď sa nachádzame v 21. storočí, miliarda ľudí nemá prístup k nezávadnej pitnej vode, v porovnaní s prvou polovicou 20-teho storočia klesla dostupnosť k nezávadnej sladkej vody 3 krát. Najvážnejšia situácia v 30tich krajinách situovaných na Blízkom východe a v Afrike. Špecifikum oblasti Západného brehu Jordánu spočíva mimo iné v tom, že tu prebieha dlhoročný nábožensko-politický konflikt o teritórium a zdroje pitnej vody sú jeho neoddeliteľnou súčasťou. Dôležitým faktorom v problematike je aktivita vyvíjaná z oboch strán hranice na úrovni neziskového sektoru, avšak aj tieto iniciatívy čelia prekážkam ekonomického, ale najmä politického charakteru.