Sloboda vs. solidarita? Obsahová analýza blogu predsedu strany SaS - Šebej, Matej (2012)
Práca sa zaoberá analýzou blogovacích aktivít predsedu strany Sloboda a Solidarita Richarda Sulíka v čase od založenia blogu v roku 2007 až po parlamentné voľby v roku 2010. Cieľom tejto práce je prísť k zisteniu, či prvok solidarity v strane SaS zodpovedá solidarite tak ako ju chápe klasický liberalizmus alebo naopak, či úloha solidarity v strane SaS je nad rámec jej klasicko-liberálneho pojatia. Určité indície o postoji k solidarite môžeme získať napr. zo stanoviska SaS pri hlasovaní o eurovale, kedy SaS uprednostnila slobodu rozhodnutia pred solidaritou v rámci eurozóny, čo malo za následok pád vlády a konanie predčasných parlamentných volieb. Text je rozdelený na tri kapitoly. Prvá kapitola je tvorená teoretickým základom, ktorý rozoberá ideológiu liberalizmu. Druhú kapitolu tvorí prehľad liberálne orientovaných politickych strán na Slovensku v rokoch 1993 až 2010. Tretia kapitola pozostáva z autorovej analýzy blogovacích aktivít, ktorej výsledky umožnia zodpovedať stanovené otázky.