Analýza vybraného segmentu ICT analýza trhu e-commerce - Kožušník, Martin; Pour, Jan; Novotný, Ota, 1971-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
Práce je zaměřena na analýzu trhu e-Commerce v "širokém" pojetí. Hlavním cílem práce je poskytnout komplexní pohled na trh e-Commerce v segmentech B2B, B2C, C2C, C2B včetně e-Commerce placených a open source platforem. Vystihnout současný stav trhu a lídry v jednotlivých segmentech. K vytvoření analýzy byly použity volně dostupné analýzy analytických společností (např. Euromonitor, Goldman Sachs, internetretailer.com), statistická data z ČSÚ, Eurostatu. K určení lídrů trhu bylo pracováno s analytickým webem alexa.com a s vlastními internetovými stránkami jednotlivých lídrů. Hlavním přínosem práce je poskytnutí komplexního pohledu na trh e-Commerce v "širokém" pojetí včetně srovnání výhod a nevýhod open source a placených platforem se zhodnocením efektů a omezení e-Commerce. První kapitola analyzuje hlavní principy e-Commerce, a to z pohledu e-Commerce jako součástí podnikových informačních systémů a dále z pohledu e-Commerce jako základu business modelu. Kapitola také popisuje hlavní nástroje e-marketingu, které souvisejí s e-Commerce. Druhá kapitola je rešerše použité literatury. Třetí kapitola bilancuje efekty e-Commerce, zejména klady, zápory, přínosy a omezení. Čtvrtá kapitola je rozdělena na dvě části. V první je analyzován světový trh a v druhé český. Obecný pohled na trh, určení lídrů jednotlivých segmentů a konkrétní představení vedoucího subjektu daného segmentu jsou jednotlivými částmi analýzy. Pátá kapitola porovnává placené a open source platformy včetně určení lídrů trhu.
Vedoucí práce: Jan Pour
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses