Způsoby řešení úpadku fyzických osob v ČR - Šabatka, Jiří (2012)
Tato bakalářská práce představuje a charakterizuje způsoby řešení úpadku fyzických osob dle české právní úpravy, zde zastoupené insolvenčním zákonem. V souvislosti s prudkým nárůstem zahájených insolvenčních řízení za poslední tři roky se tato práce dotýká i abnormálního dluhového zatížení českých domácností. V první části práce jsou popsány základní pojmy a fáze insolvenčního řízení dle aktuální podoby insolvenčního zákona. V části druhé se již čtenář seznámí s konkrétními způsoby řešení úpadku, tedy s konkursem a oddlužením. Jsou zde jasně vymezeny základní rozdíly, pozitiva a negativa, na což úzce navazuje poslední část poukazující na specifickou výhodu v rámci oddlužení a to na základě skutečných dat ze zahájených insolvenčních řízení.