Měření a řízení komoditního rizika - Pochylý, Lukáš (2012)
Diplomová práce pojednává o komoditním riziku a jeho souvislostech. Zabývá se jednak komoditním trhem, obchodovanými druhy komodit, burzami na kterých se komodity obchodují i způsobem tvorby ceny, která je na komoditním trhu obvyklá. První oddíl diplomové práce tvoří teoretický pohled na měření komoditního rizika a popisuje deriváty používané k zajištění komoditního rizika. V druhém oddíle je potom stěžejní částí práce výpočet statistických charakteristik u komodit, praktické modelování metody měření rizika Value at Risk, stresových scénářů a měření rizika při použití zajišťovacích operací na finančním trhu. Cílem je změřit riziko pro různé rizikové situace na komoditním trhu.