Využitie Business Intelligence as a service - Hrnčárová, Iveta (2012)
Práca je zameraná na Business Intelligence systémy postavené na platforme as Service. Popisuje štruktúru tohto riešenia, jeho výhody i riziká, zároveň si kladie za cieľ ukázať možnosti jej využitia a prínosy, ktoré prinesie pre danú organizáciu. Tie sú popísané hneď v dvoch kapitolách, ako porovnanie nákladovosti oboch modelov a ako príklad reálnej implementácie v prípadovej štúdií. Prvé kapitoly sa venujú architektúry klasickej BI, jej histórií, popisuje jednotlivé jej komponenty. Ďalšia kapitola popisuje prechod k BI as a Service a technológie as a Service a Cloudu, ktoré posunuli koncept BI z kupovaného licenčného programu na službu. Nasledujúca kapitola je dedikovaná samotnej BI as a Service, pomenúva jej výhody i riziká, zameriava sa na prednosti tohto riešenia oproti klasickej architektúre. Všíma si aj istú nedôveru voči as a Service riešeniam vo všeobecnosti. Nadväzuje kapitola, ktorá predstavuje najznámejších Business Intelligence integrátorov, ktorý sa orientujú na as a Service riešenie. Poslednou kapitolou je prípadová štúdia nasadenia riešenia spoločnosťou Keboola pre firmu Centrum Holdings. Popisuje situáciu, ktorú sa klient rozhodol riešiť a postup ako túto situáciu vyriešil integrátor. Prínosom tejto práce je zaoberanie sa problematikou BI as a Service, o ktorej sa snaží dokázať, že nie je len doplnkom klasickej BI, ale jej rovnocennou alternatívou.