Komparativní analýza přístupů k hodnocení dopadů regulace (RIA) - Macháč, Jan (2012)
Proces hodnocení dopadů regulace (RIA) je celosvětově rozšířeným nástrojem bránícím nadměrné regulaci. Jedním z jeho základních principů je přiměřenost regulace. Jedná se o moderní pojem, kterému ale není v odborné literatuře věnováno příliš pozornosti. Přiměřenost regulace vychází především z 3 požadavků. Regulace má být adekvátní k řešenému problému, nemá docházet k nadměrné regulaci a čistý společenský dopad má být pozitivní. Z komparativní analýzy dvou konkrétních (české a britské) RIA vyplývá, že uplatnění principu přiměřenosti není v praxi dostatečné. Většina požadavků na přiměřenost není dodržena nebo není pomocí procesu RIA uspokojivě zhodnocena. Hloubka hodnocení jednotlivých dopadů je velmi rozdílná. Hlavním doporučením vyplývajícím z celé práce je nutnost vyhodnocování nejen ekonomických, ale i sociálních a environmentálních dopadů.