Příčiny a dopady volebních reforem případová studie Řecka - Durdisová, Marcela (2012)
Abstrakt Vítězové voleb mají schopnost si pomocí volební reformy přizpůsobit pravidla hry ve svůj prospěch, ačkoliv riskují negativní reakci voličů. Tato bakalářská práce se zaměří na volební reformy v Řecku po roce 1974 a jejich dopad na politický a stranický systém. Práce bude zkoumat vývoj a charakteristiku řeckého stranického systému, neboť politické strany vytvářejí volební systém a tedy přistupují k reformám volebních pravidel. Současně práce zodpoví, proč měli vítězové voleb zájem vytvářet pomocí volebního systému jednostranické vlády s absolutní většinou křesel v parlamentu. Dále budou sledovány jednotlivé mechanismy a fungování volebních systémů a jejich dopad na povahu politického systému v zemi.