Menová politika Federálneho rezervného systému v období finančnej a hospodárskej krízy - Babušák, Martin (2012)
Práca je zameraná na hodnotenie účinnosti opatrení, ktoré prijal Federálny rezervný systém v reakcii na finančnú krízu 2007, ku ktorej sa neskôr pridala aj kríza hospodárska. Rozoberá efekty vyvolané úpravou existujúcich programov, vytvorením nových úverových programov, podporu systémovo dôležitých inštitúcií zo strany Fed a programy outright nákupu vybraných druhov aktív na voľnom trhu. Práca tiež skúma správanie sa Fed pri voľbe cieľovej úrokovej miery v dlhšom časovom horizonte, v rokoch 2000 až 2011. Pomocou regresnej analýzy overuje platnosť Taylorovho pravidla menovej politiky. Dodatok na konci práce zdôrazňuje význam amerického dolára v súčasnom medzinárodnom menovom systéme a s tým súvisiace dôsledky pre vonkajšiu rovnováhu ekonomiky USA.