Vztah indiánských hnutí k vládě Eva Moralese v Bolívii mezi vládou a opozicí - Seifertová, Zuzana (2012)
Hlavním tématem práce je vztah indiánských hnutí k vládě Eva Moralese, který se v roce 2005 stal prvním prezidentem indiánského původu v Latinské Americe. Po jeho nástupu do čela státu došlo k mnoha reformám a byla vypracována nová ústava ve prospěch původních obyvatel. V současné době ale podpora jeho vlastního hnutí upadá a Moralesova vláda čelí z důvodů rozepří s indiány velkým problémům. Práce nastiňuje vývoj zakládání indiánských organizací v Latinské Americe, podrobněji se věnuje indiánským hnutím v Bolívii, ale především zkoumá příčiny konfliktu mezi Evo Moralesem a indiánským obyvatelstvem. Hlavním cílem práce je zjistit, proč dochází ke změnám v postoji indiánských obyvatel k vládě, jaký podíl má na situaci ekonomická situace země a do jaké míry je ovlivněna politikou Eva Moralese.