Kurdský problém v Turecku a jeho možné řešení - Škrobáková, Irena (2012)
Kurdská otázka je velmi ožehavým tématem na půdě Turecké republiky. Turecká vláda již desítky let odmítá uznat kurdskou menšinu a svou represivní politikou a nucenou asimilací se marně snažila marginalizovat projevy kurdské identity. Bakalářská práce se ve své první kapitole věnuje teoretickému vymezení národa, nacionalismu a následné charakteristice Kurdů jako největšího národa bez vlastního státu. Druhá kapitola mapuje vývoj kurdského nacionalismu až do vzniku teroristické organizace PKK, která zásadním způsobem ovlivnila percepci celého problému. Třetí a závěrečná část bakalářské práce analyzuje možný vliv Evropské unie na kurdskou otázku a dimenze, do kterých se tento problém promítá. Celá práce je koncipována tak, aby byla zodpovězena otázka, zda existuje reálná možnost vytvoření kurdského státu na území Turecké republiky.