Aplikace teorie konfliktu na příčiny vzniku studené války - Jedinák, Marek (2012)
S pádem Sovětského svazu a komunistické ideologie měla definitivně skončit také studená válka. Současné vztahy mezi Spojenými státy a Ruskem však opět začínají vykazovat některé rysy nedávného soupeření supervelmocí. Může to být výsledkem toho, že studená válka v podstatě nikdy neskončila, neboť nedošlo k odstranění jejích příčin? Bakalářská práce analyzuje kořeny a příčiny studené války s důrazem na teorii konfliktů, aby tak vysvětlila vztah mezi přetrvávajícím dědictvím studené války a současnou bezpečnostní situací v Evropě a ve světě.