Vývoj migračních politik na německém území po 2. světové válce - Kohoutová, Jana (2012)
K migraci, čili k přesunu jednotlivců i skupin obyvatel v prostoru, docházelo prakticky odedávna. Migrace není novinkou posledních dnů, její povaha se ovšem v posledních letech mění. Migranti se v současnosti ve valné většině přesouvají zejména ze zemí rozvojových, zemí s nízkými a středními příjmy, do zemí rozvinutých. To jsou převážně země Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Jednou z rozvinutých zemí je Německo, zakládající člen OECD, které zastává relativně specifické postavení na poli světové migrace. V posledním století, respektive posledním půlstoletí, prošel německý přístup zásadními proměnami a pohled na migranty se musel od základů změnit. Německo se postupně ze země gastarbeiterů stalo zemí s řízenou migrací. Hlavním cílem této práce je zanalyzovat změny německé migrační politiky po 2. světové válce.