Aktivní politika zaměstnanosti v okrese Praha--Východ v letech 2000--2010 - Žilík, Lukáš; Vokoun, Marek; Holasová, Vladimíra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Práce zkoumá otázku efektivnosti aktivní politiky zaměstnanosti v okrese Praha -- Východ. Od roku 2000 výdaje na sociální politiku výrazně rostou, ovšem jak ukazuje tato bakalářská práce, situace na trhu práce se dlouhodobě nelepší. Analýzu umožní statistiky Ministerstva práce a sociálních věcí spolu s daty poskytnutými úřadem práce okresu Praha -- Východ. Zkoumaná efektivnost, je prováděna jednak pomocí jednoduchého srovnávání a hodnocení jednotlivých nástrojů a výdajů s nimi spojených a jednak užitím regresního modelu. Závěry z analytických částí práce jsou doplněny o získané poznání ze socioekonomické analýzy, zaměřené především na trh práce, která nám umožní přesnější cílování nástrojů na rizikové skupiny. Práce také přispívá do diskuze o alternativách státem poskytovaného sociálního pojištění, ale hlavní cíl je stanovit doporučení pro úřad práce, jaký nástroj a do jaké míry, je efektivní v boji proti nezaměstnanosti. Výsledky potvrzují vztah mezi výdaji na APZ a nezaměstnaností, potvrzují i fakt, že dopady jsou různorodé, jak mírou ovlivnění, tak i časovým pojetím účinnosti nástroje. Jako nejefektivněji vynaložené prostředky úřadem práce v okrese se jeví podpora rekvalifikací, které pozitivně působí na míru nezaměstnanosti v běžném i zpožděném období.
Vedoucí práce: Marek Vokoun
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses