ČSA a trh letecké dopravy - Šubrtová, Kateřina; Vokoun, Marek; Říhová, Vladimíra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Ve své bakalářské práci se zabývám problematikou letecké dopravy a státním dopravcem ČSA, a.s. Cílem práce je analyzovat současný stav na trhu letecké dopravy se zaměřením na evropské letecké společnosti. Letecká doprava je významným odvětvím národních ekonomik, avšak v současné době se mnoho národních dopravců potýká s ekonomickými problémy. České aerolinie jako státní podnik nejsou výjimkou a bylo u nich nutné přistoupit ke krokům restrukturalizace. Teoretická část práce se zabývá historií letectví, rozlišením leteckých společností, strategickým partnerstvím, regulací a deregulací na trhu letecké dopravy. Praktická část se poté snaží pomocí regresní analýzy zhodnotit poznatky z teorie a ukázat, jaký mají jednotlivé parametry leteckých společností vliv na produktivitu práce. Napříč modely analýzy vycházejí klesající výnosy z práce a naopak rostoucí výnosy z kapitálu. Modely dále poukazují na nevhodnost veřejného vlastnictví, výhodu členství v letecké alianci a poukazují na efektivnost nízkonákladových leteckých dopravců.
Vedoucí práce: Marek Vokoun
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses