Hospodársko-politický vplyv a efektívna miera financovania veľkýchv športových udalostí - Micenko, Matej; Vokoun, Marek; Šmíd, Jan, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Športové mega-events sú významnou spoločenskou udalosťou. Ich vplyv na najrôznejšie zložky hospodárstva a ekonomiky je predmetom mnohých diskusii. Tato práca ma za cieľ priblížiť ich hospodársko-politický vplyv a efektívnu mieru financovania. Skúmaním politicko-historických motívov, vyhlásení politikov a porovnaním významných udalostí za posledných 40 rokov práca uvádza do problematiky "mega-events". V štruktúre cost-benefit analýzy sa nachádzajú významné zistenia a informácie z početných zdrojov relevantných pre oblasť veľkých športových udalostí. V analytickej časti tak vzniká priestor pre ex ante skúmanie Londýnskej Olympiády 2012 a porovnanie odhadovaných výnosov a nákladov so štúdiami iných udalostí. Ďalšou zložkou analytickej časti je skúmanie hospodárskeho vplyvu Majstrovstiev sveta vo futbale vo Francúzsku v roku 1998. Zistené informácie naznačujú že hospodársky vplyv podobných udalostí je závislý od čašu, miesta konania, ekonomickej vyspelosti danej krajiny, veľkosti verejného sektoru a v neposlednom rade konkrétnym charakterom športovej udalosť. Existencia všeobecne platnej efektívnej miery financovania veľkých športových udalostí je tak nepravdepodobná.
Vedoucí práce: Marek Vokoun
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses