Aktivní politika zaměstnanosti na Blanensku - Vykydalová, Jana (2012)
Bakalářská práce se zabývá aktivní politikou zaměstnanosti v okrese Blansko, jejím financováním, nástroji a cíly. Zaměřuje se na rekvalifikace, jeden z nejvíce využívaných nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti, financované ze státního rozpočtu České republiky i fondů Evropské unie. Popisuje vzdělanostní strukturu, podíl žen, věkové rozložení neumístěných uchazečů o práci a nabídku volných pracovních míst. Zvláštní pozornost praktické části je věnována rekvalifikacím a následnému úspěšnému či neúspěšnému umístění rekvalifikovaných uchazečů na trh práce. Cílem práce je analyzovat, zda je nákladově efektivnější řešit danou situaci preventivně pomocí rekvalifikací v porovnání s dlouhodobým vyplácením podpor v nezaměstnanosti a sociálních dávek. K posouzení úspěšnosti je použita analýza hrubých efektů rekvalifikací.