Cloud computing - analýza možných řešení - Bednář, Josef (2012)
Cílem bakalářské práce na téma: "Cloud computing - analýza možných řešení" je v první řadě odborné představení současného fenoménu cloud computingu, dále pak s pomocí sestaveného porovnávacího scénáře posouzení vlastností aplikací Office 365 a Google Apps a na jeho základě vyhodnocení vhodnosti pro nasazení do firem střední velikosti. Abych naplnil výše uvedený cíl práce, věnoval jsem se nejdříve studiu celé proble-matiky cloudu - jeho vymezení, metodám zabezpečení a studiu legislativních rámců a no-rem, které se problematiky cloudu týkají. Po prostudování teoretického pohledu na cloud jsem se zaměřil na softwarové produkty Office 365 a Google Apps. K závěrečné části, kte-rou je porovnání zvolených aplikací, jsem tak přistoupil prostudováním materiálů a násled-nou tvorbou porovnávacího scénáře. V první části bakalářské práce se zaměřuji na popis cloud computingu z pohledu jednotlivých modelů, kterými se nasazuje do provozu. Následuje část popisující zabezpe-čení cloudu, jaké výhody může pro firmy přinášet a na druhé straně to, kde mohou podniky spatřit stinné stránky. Dalším rámcem je legislativa, jelikož přímo zabezpečení ovlivňuje a stanovuje pravidla, která je nutno dodržovat. Za optimálního stavu tak legislativa poskytuje záruky a chrání jak poskytovatele, tak uživatele. Přímo v práci je proto uvedena rozdílnost práva ovlivňující cloud computing v různých zemích a dále skutečnosti, na něž si dát pozor při uzavírání smluv s poskytovateli. Druhá část představuje charakteristiku produktů Office 365 a Google Apps, dále pak popisuje realizaci zavedení a konfiguraci jednotlivých produktů, což jsou nezbytné kroky k vzájemnému porovnání. Samotná tvorba porovnání produktu Office 365 a produktu Google Apps byla reali-zována na základě mnou předem navrženého porovnávacího scénáře. V závěre