Cloud computing - analýza možných řešení - Bednář, Josef; Pour, Jan; Šedivá, Zuzana, 1961-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
Cílem bakalářské práce na téma: "Cloud computing - analýza možných řešení" je v první řadě odborné představení současného fenoménu cloud computingu, dále pak s pomocí sestaveného porovnávacího scénáře posouzení vlastností aplikací Office 365 a Google Apps a na jeho základě vyhodnocení vhodnosti pro nasazení do firem střední velikosti. Abych naplnil výše uvedený cíl práce, věnoval jsem se nejdříve studiu celé proble-matiky cloudu - jeho vymezení, metodám zabezpečení a studiu legislativních rámců a no-rem, které se problematiky cloudu týkají. Po prostudování teoretického pohledu na cloud jsem se zaměřil na softwarové produkty Office 365 a Google Apps. K závěrečné části, kte-rou je porovnání zvolených aplikací, jsem tak přistoupil prostudováním materiálů a násled-nou tvorbou porovnávacího scénáře. V první části bakalářské práce se zaměřuji na popis cloud computingu z pohledu jednotlivých modelů, kterými se nasazuje do provozu. Následuje část popisující zabezpe-čení cloudu, jaké výhody může pro firmy přinášet a na druhé straně to, kde mohou podniky spatřit stinné stránky. Dalším rámcem je legislativa, jelikož přímo zabezpečení ovlivňuje a stanovuje pravidla, která je nutno dodržovat. Za optimálního stavu tak legislativa poskytuje záruky a chrání jak poskytovatele, tak uživatele. Přímo v práci je proto uvedena rozdílnost práva ovlivňující cloud computing v různých zemích a dále skutečnosti, na něž si dát pozor při uzavírání smluv s poskytovateli. Druhá část představuje charakteristiku produktů Office 365 a Google Apps, dále pak popisuje realizaci zavedení a konfiguraci jednotlivých produktů, což jsou nezbytné kroky k vzájemnému porovnání. Samotná tvorba porovnání produktu Office 365 a produktu Google Apps byla reali-zována na základě mnou předem navrženého porovnávacího scénáře. V závěre
Bakalářská práce poukazuje na důležitost porozumění oblasti cloud computingu, mimo jiné i kvůli pečlivému zvolení modelu cloudu a také výběru samotného poskytovatele. Výstupem z porovnávacího scénáře pak práce dává přehled o funkcionalitě a hodnocení produktů Office 365 a Google Apps. Na základě výsledku porovnání a doprovodných in-formací k jednotlivým produktům pak doporučuje ten vhodnější. Práce je nejen přínosem pro zájemce snažící se porozumět cloudu, ale také pro společnosti uvažující o nasazení modelu Software a služby do svého byznysu.
Vedoucí práce: Jan Pour
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses