Vývoj dlouhodobé nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji v posledních deseti letech - Šimkovská, Lenka (2012)
Téma bakalářské práce je zvoleno díky značnému podílu dlouhodobě nezaměstnaných osob na celkové nezaměstnanosti jak v České republice, tak i v Moravskoslezském kraji. Cílem této práce je analýza trhu práce v tomto kraji za posledních deset let s ohledem na dlouhodobě nezaměstnané a aktivní politiky zaměstnanosti na podporu dlouhodobě nezaměstnaných a dostupnost určitých programů či rekvalifikačních kurzů pro tuto skupinu. V praktické části je použita dotazníková metoda, která blíže popisuje pohled nezaměstnaných na ztrátu zaměstnání a na rekvalifikační kurzy a přínos pro ně samotné.