Příčiny a řešení problému chudoby Afriky - Zelinka, Ladislav (2011)
Chudoba Afriky je dlouhodobý a rozsáhlý problém, který se nedaří řešit. V práci jsou popsány příčiny chudoby afrických zemí, příčiny ekonomické, politické, historické i další. Podrobněji je rozebrán vliv nadnárodních firem, vnější i vnitřní korupce a přítomnost surovin, zejména ropy, v chudých zemích. Ve druhé části jsou podána řešení. Řešení leží v mnoha oblastech, od ekonomické po politickou. Mezi nimi je boj s korupcí, nelegálním obchodem a regulace vlivu zahraničí na domácí hospodářství a politiku.