Zastupování hudebních skupin v ochranných organizacích ČR - Straka, Michal; Riedlbauch, Václav, 1947-2017; Boháček, Martin, 1947-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2012)
Cílem práce je postihnout historický vývoj ochrany práv a zastupování autorů. V rámci vývoje autorského zákona se vystřídalo od osamostatnění naší země od Rakouska-Uherska celkem pět předpisů. V práci je zdůvodněna potřebnost ochrany uměleckých děl a uměleckých výkonů, jež je odvozena od základního práva vlastnictví nehmotných statků. Dále se práce věnuje právnímu vydefinování kolektivní správy ochranných organizací ve stávající právní úpravě. Největší pozornost je zaměřena ke kolektivnímu správci autorských práv na poli hudebního průmyslu, a to k Ochrannému svazu autorskému o. s. Cílem práce je zhodnotit fungování kolektivní správy v praxi. Na datech poskytnutých jedním autorem z hudebního tělesa malého rozsahu je ozřejměno konkrétní rozúčtování. Přínosem práce je komplexní zhodnocení OSA jako instituce poskytující kolektivní správu práv a celkovou péči autorům a identifikace hranice, od kdy je zastupování tímto kolektivním správcem pro autora smysluplné.
Vedoucí práce: Václav Riedlbauch
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses