Analýza systému poskytování dotací ze Státního zemědělského intervenčního fondu - Charvát, Jakub (2012)
Předmětem zkoumání této bakalářské práce je systém poskytování dotací ze Státního zemědělského intervenčního fondu. Cílem je zjištění administrativní náročnosti tohoto systému, a to jak administrativních nákladů, které nese veřejný sektor, tak nákladů vyvolaných, které vznikají na straně příjemce dotace. Pro zkoumání byly vybrány dotační tituly, o které lze žádat v rámci Jednotné žádosti, a které představují největší položku vyplácených dotací Státním zemědělským intervenčním fondem. Výše administrativních nákladů byla zjišťována metodou rozhovoru se SZIF a dále Ministerstvem zemědělství České republiky a Agenturami pro zemědělství a venkov, tyto agentury přijímají Jednotné žádosti, a proto do administrativních nákladů jsou zahrnuty i náklady těchto organizací. Vyvolané náklady byly zjišťovány pomocí dotazníků, které vyplňovali zemědělci, kteří žádají o dotace prostřednictvím Jednotné žádosti. Zjištěná výše administrativních nákladů činí 0,28 %, resp. 0,35 % při navýšení o osobní ohodnocení poskytnutých plateb a výše vyvolaných nákladů 0,78 % přijatých dotací, při výpočtu pomocí průměrné mzdy v ČR v roce 2011, resp. 0,6 % při výpočtu pomocí průměrné mzdy v ČR v odvětví zemědělství v roce 2011.